سماق

11 مارس 2020

سلام. دیگه نوبتی هم باشه نوبت سماقِ؛ گیاهی با کاربرد خوراکی، درمانی و آئینی. توتِم، توتو و سُماک نام‌های دیگه این گیاه در ایرانِ و کاربرد آئینی این گیاه به خاطر قراردادنش روی سفره هفت‌سین هست. سماق رو نماد برکت آشپزخونه و پخت و پز و برخی دیگه نمادی از چاشنی زندگی می‌دونند. برخی نیز سماق رو به نشونه عشق و مهر و پیوند دل‌ها روی خوان نوروزی قرار می‌دهند. در رنگرزی سنتی نیز سماق از گیاهان پرکاربرد هست و طیف متنوعی از رنگ‌های خرمایی تا قهوه‌ای از این گیاه به دست می‌آد. اما خوشمزه‌ترین بخش موضوع نیز کاربرد سماق در آشپزی ایرانی است. همون‌طور که همگی می‌دونیم رایج‌ترین خوراکی که با سماق مصرف می‌شه کباب هست به طوری‌که برخی سیاحان و آشپزهای دوران صفوی و قاجار نیز در یادداشت‌ها و خاطرات خود به این موضوع اشاره کردند. از مهم‌ترین غذاهای ایرانی که با سماق تهیه می‌شه هم باید به آش سماق و کوفته سماق اشاره کنیم.

Photo by Oleksandr Lysenko