غذای شب عید

18 مارس 2020

 سلامی دیگه در نخستین شب سال جدید خدمت تمامی شما همراهان خوبم. امشب بهتر دیدم که در مورد غذای شب اول عید باهم صحبت کنیم. سبزی‌پلو با ماهی یا ماهی‌پلو، غذای مخصوص شب یا روز اول نوروز در بیشتر مناطق ایران هست. پلوی این غذا از ترکیب برنج سفید با مخلوطی از سبزیجات تازه و خردشده که معمولا ترکیبی است از تره، جعفری، شوید، گشنیز و سیر تازه، طبخ و معمولا با ماهی سرخ‌شده یا کباب‏شده مصرف می‌شه. استفاده از سیر در سبزی‌پلو، عطر و طعم این غذا رو دوچندان می‌کنه.

اینکه چرا ماهی به عنوان خوراک نوروزی در نزد ایران‏ها حائز اهمیت هست، احتمالا به ریشه اساطیری این جانور در فرهنگ ایرانی بر می‏گرده، چراکه ماهی حافظ ریشه‌های درخت گوکرن، درخت زندگی و منشا تمام گیاهان هست. از سویی به‌دلیل وجود دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب، تنوع ماهی در ایران به ویژه ماهی‌های آب‌های جنوبی بسیار بالاست. جالبه بدونید که به‌رغم تنوع ماهی، اما به‌عنوان خوراک نوروزی، تنها چند ماهی پر طرفدارتر هستند که ماهی قزل‌آلا، ماهی آزاد، ماهی سفید، ماهی شیر و ماهی حلوا از آن جمله‌اند. در راس آن‌ها نیز ماهی سفید دریای خزر قرار داره که در روزهای پیش از نوروز در تهران و دیگر شهرهای بزرگ بازار پررونقی داره. ایرانی‏ها معمولا ماهی رو به صورت سرخ‌شده مصرف و از ادویه‌هایی چون زعفران، فلفل و دارچین نیز برای طعم‌دهی بهش استفاده می‌کنند. از آب نارنج نیز معمولا به عنوان چاشنی این غذا استفاده می‏شه.

 

Photo by LeoWolfert/shutterstock